Przejdź do treści
Zmrażanie powierzchniowe / podmrażanie powierzchniowe

Mrożenie powierzchniowe

Mrożenie powierzchniowe, polegające na zmrożeniu jedynie najbardziej zewnętrznej części produktu z jednoczesnym jej utwardzeniem, jest stosowane do zwiększenia wydajności mechanicznych urządzeń zamrażających, zabezpieczenia kształtów, zapobieganiu utraty wody lub ułatwienia cięcia w plastry produktów spożywczych.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

Cele i zasada działania

Proces mrożenia powierzchniowego (utwardzania powierzchni) produktów służy:

  • zwiększeniu sztywności produktu przed efektywnym plasterkowaniem,
  • zachowaniu kształtu produktu w transporcie,
  • zmniejszeniu utraty wody podczas mechanicznego zamrażania,
  • zwiększeniu dokładności wagowej porcji,
  • zwiększeniu wydajności produkcji istniejącej linii mrożenia/chłodzenia.
Zamrażanie kriogeniczne i chłodzenie produktów spożywczych
ALIGAL™ FREEZE

PDF - 427.17 KB

Nasze systemy kriogenicznego mrożenia powierzchniowego mogą łatwo zostać zintegrowane z istniejącymi systemami, zmniejszając straty i poprawiając warunki higieniczne, wygląd i kontrolę masy produktu, co prowadzi do znacznego zwiększenia wydajności. Elastyczne systemy Air Liquide mogą być łatwo dostosowane do wymagań na liniach produkcyjnych.

Szeroka gama urządzeń do mrożenia powierzchniowego

Grupa Air Liquide opracowała szeroką gamę urządzeń do mrożenia powierzchniowego, które cechują się kompaktową budową, łatwością instalacji, użytkowania, konserwacji i czyszczenia: