Przejdź do treści
mikser IQF, bęben do pokrywania sosem, bęben do powlekania sosem, mikser do pokrywania sosem, mikser do powlekania sosem

Mikser IQF

Idealny do pokrywania sosem produktów IQF

Mikser do produkcji mrożonej żywności IQF łączy w sobie urządzenie do mrożenia żywności oraz do produkcji unikalnych dań gotowych IQF pokrytych sosem. Właściwy rezultat osiąga się poprzez właściwy natrysk sosu i czynnika kriogenicznego do wnętrza obracającego się bębna. Sos przywiera do zimnych produktów IQF i tworzy w pełni nowy produkt. 

Produkcja w mikserze nie jest ciągła, każda partia towaru jest mrożona i powlekana sosem osobno, ale urządzenie to można z łatwością zintegrować z ciągłym procesem produkcji klienta. Mikser IQF jest rozwiązaniem kompaktowym i wymaga niewielkiej powierzchni do zabudowy.

Dzięki mikserowi IQF można uzyskać większą elastyczność produkcji, dowolną różnorodność finalnych produktów oraz bardziej ekonomiczne rozwiązanie.

Kontrola i przebieg procesu

Mikser IQF wraz z ciekłokrystalicznym kontrolerem PLC pozwala na łatwe programowanie i produkcję:

  • pomiar i kontrola nastrzyku ciekłego azotu (ALIGAL™ 1) wraz z opatentowanym systemem zasilania, który gwarantuje bezpieczeństwo, niezawodność i optymalizację zużycia gazu,
  • dowolność temperatury początkowej produktu oraz sosu (po zakończonym procesie otrzymujemy w pełni zamrożony produkt),
  • dozowanie sosu kontrolowane licznikiem, co pozwala na precyzyjne, równomierne i powtarzalne dozowanie sosu z zachowaniem najwyższego reżimu sanitarnego - ilość sosu może z łatwością sięgnąć nawet 100% pierwotnej wagi produktu (100 kg produktu + 100 kg sosu),
  • urządzenie może spełniać rolę miksera, receptury można tworzyć wewnątrz urządzenia (czyli dodajemy osobno poszczególne produktu do urządzenia, nie trzeba mieć gotowej mieszanki produktów spożywczych), pełna kontrola prędkości obrotu bębna,
  • dodawane surowce mogą być dowolnej wielkości (od ultra małych, np quinoa, do cząstek o średnicy ok. 80 mm, np. plastry cukinii, brokuły, kalafior), a sos może zawierać cząstki produktów nawet o wielkości 10 mm (np. zioła, suszone pomidory, cebula),
  • automatyczna realizacja sekwencji.

Powtarzalność każdego cyklu jest gwarantowana dzięki szczegółowej kontroli procesu.

Powyższe zalety czynią Mikser IQF jednym z najczęściej stosowanych urządzeń przez europejskich liderów produkujących żywność IQF. Umożliwia ono podwyższenie jakości produkowanej żywności oraz poszerzenie oferowanego asortymentu wyrobów.

Parametry procesu

  • wydajność: 1000-2000 kg/h/partię
  • poziom pokrycia sosem: 10-100%
  • czas cyklu produkcji jednej partii produktów: 15-60 minut
  • zużycie azotu: 1,5-3,0 l LIN/kg sosu
mikser IQF, bęben do pokrywania sosem, bęben do powlekania sosem
Mikser IQF