Przejdź do treści
Mielenie kriogeniczne przypraw i ziół

Mielenie kriogeniczne

Mielenie kriogeniczne to proces, w którym obniżana jest temperatura produktu przed lub w trakcie mielenia. Zabieg ten czyni produkt bardziej kruchym i podatnym na rozdrabnianie, a dodatkowo chroni wszelkie substancje wrażliwe na wysoką temperaturę.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

Zasada działania

Tradycyjne metody mielenia generują ciepło, co w niektórych przypadkach powoduje topnienie lub parowanie niektórych substancji czy produktów spożywczych. Substancje eteryczne, aromaty czy witaminy są niezmiernie termolabilne. Zbyt wysoka temperatura może je zniszczyć, ale również uniemożliwić mielenie produktów wysoce oleistych lub włóknistych, czy o bardzo twardej strukturze.

Mielenie kriogeniczne z zastosowaniem ciekłego azotu ALIGAL™ 1 polega na obniżeniu temperatury produktu podawanego mieleniu (w większości przypadków mówimy o zamrożeniu produktów, czasami jest to tylko wychłodzenie produktu lub utrzymanie temperatury procesu). Produkt zamrożony lub wychłodzony jest bardziej kruchy, co czyni go łatwiejszym do mielenia. Proces mrożenia zapobiega równocześnie utracie aromatu i smaku czyniąc produkt finalny bardziej wartościowym. Ta technika mrożenia kriogenicznego stosowana jest do mielenia ziół, przypraw (np. gałka muszkatołowa, gorczyca, pieprz, ziele angielskie), ziaren (np. kawa), suszonych owoców oraz zmniejszenia granulacji proszków.

Urządzenia

Mielenie kriogeniczne można przeprowadzić w dwojaki sposób. Pierwszy polega na zamrożeniu produktu przed właściwym mieleniem. Do tego można wykorzystać standardowe urządzenia do mrożenia:

Inna metoda polega na dozowaniu ciekłego azotu podczas właściwego procesu mielenia. Warunkiem jest posiadanie młyna z wbudowanymi dyszami dozującymi, bądź posiadanie młyna odpornego na niskie temperatury (stal nierdzewna) na którym Air Liquide zamontuje właściwe dysze.