Przejdź do treści
Kontrolowane dojrzewanie owoców tuż przed sprzedażą.

Dojrzewanie owoców

Owoce takie jak banany, cytrusy są zwykle zbierane na plantacjach i wysyłane jeszcze przed uzyskaniem dojrzałości. Obróbka etylenowa (etylen jest naturalnym hormonem dojrzewania) umożliwia ich kontrolowane dojrzewanie tuż przed sprzedażą.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

W przypadku, gdy owoce są wysłane na dalekie odległości, muszą zostać zebrane gdy są jeszcze zielone. W ten sposób unika się zbyt wczesnego zepsucia, ale przed sprzedażą owoce muszą przejść fazę dojrzewania. Ten etap można przyspieszyć poprzez obróbkę w niepalnej mieszance azotu i etylenu (ALIGAL™ 101). Kontrola dojrzewania owoców zapewnia wysoką elastyczność magazynowania, zgodnie z zapotrzebowaniem.

Zastosowanie mieszanki ALIGAL™ 101 dotyczy głównie bananów, ale także można go zastosować do gruszek, awokado i kiwi. Obróbka mieszanką trwa kilka godzin.