Przejdź do treści

Tunel spiralny

Kompaktowe i bardzo wydajne urządzenie, idealny wybór przy zwiększonych mocach produkcyjnych.

Tunel spiralny, to wysokowydajne urządzenie do mrożenia ciągłego produktów spożywczych za pomocą ciekłego azotu (LIN) lub dwutlenku węgla (LCO2). Tego typu instalacje są wykorzystywane do mrożenia produktów piekarskich, hamburgerów lub dań gotowych.

Wideo

kriogeniczny tunel spiralny

Technologia

Zamrażany produkt jest umieszczany na specjalnym przenośniku taśmowym, który porusza się spiralnie wewnątrz tunelu. Czynnik kriogeniczny jest natryskiwany z narożników obudowy tunelu.

Tunel spiralny operuje wyższą temperaturę niż tunele liniowe, a proces zmrażania przebiega wolniej. Jednak jego zaletą jest duża wydajność i działanie ciągłe.

Parametry procesu

  • wydajność: od 400 do 4500 kg/godzinę
  • temperatura w komorze tunelu: -73°C
Tunel spiralny