Przejdź do treści

Przemysł farmaceutyczny i biotechnologia

Otwarte
tunel do chłodzenia tuszek drobiowych, Campylobacter

Tunel do chłodzenia tuszek drobiowych

Tunel do chłodzenia tuszek drobiowych zapewnia redukcję liczebności Campylobacter na powierzchni produktu

Tunele do chłodzenia tuszek drobiowych, wykonane przez firmę Dohmeyer, producenta sprzętu kriogenicznego, dzięki użyciu ciekłego azotu mogą zamrażać powierzchniowo do 4000 tuszek na godzinę. Mrożenie powierzchniowe produktu odbywa się bezpośrednio w tunelu, gdzie gazy kriogeniczne są wtryskiwane do izolowanej zimnej komory i pozostają w bezpośrednim kontakcie z tuszkami przechodzącymi przez tunel. Dozując ostrożnie ciekły azot (ALIGAL™ 1), można zapobiec oznakom kriogenicznego odparzenia, jednocześnie znacząco zmniejszając obecność Campylobacter na powierzchni tuszek drobiowych. W ten sposób podnosi się jakość tusz i przedłuża ich okres przydatności do spożycia.

Tunele do chłodzenia drobiu są stosowane jako jeden z procesów w linii produkcyjnej i mogą być dostosowane do wymagań klienta. Tunele mogą zamrażać powierzchniowo do 4000 tuszek o masie od 950 g do 1100 g na godzinę w ciągłej linii uboju. Zalety tunelu bazują na właściwościach ciekłego azotu i możliwości zmniejszenia populacji bakterii, które naturalnie znajdują się na powierzchni świeżo ubitej tuszce drobiowej.

Tunel do chłodzenia tuszek został zaprojektowany przy zastosowaniu zaawansowanej technologii projektowania przepływu, która zapewnia wysoce wydajny laminarny przepływ gazu w tunelu. 

tunel do chłodzenia tuszek drobiowych, Campylobacter
Tunel do chłodzenia tuszek drobiowych