Przejdź do treści

Przemysł farmaceutyczny i biotechnologia

Otwarte
Campylobacter, redukcja liczebności bakterii Campylobacter, chłodzenie tuszek drobiowych

Redukcja liczebności bakterii Campylobacter

Tunele do chłodzenia tuszek drobiowych są używane do redukcji bakterii Campylobacter. Podczas gdy powierzchnia jest poddawana obróbce na zimno, temperatura wewnątrz produktu pozostaje taka sama, zachowując w pełni jakość i kruchość mięsa.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

Zasada działania

W ostatnich latach zauważono duży wzrost zatruć pokarmowych bakterią Campylobacter, która występuje m.in. na tuszkach drobiowych. Zgodnie z nowym rozporządzeniem przetwórcy drobiu są zobligowani do badania obecności tej bakterii na swoich produktach. Do redukcji bakterii Cambylobacter jest z powodzeniem używany specjalny tunel do chłodzenia tuszek drobiowych.

Campylobacter jest jedną z czterech głównych przyczyn zachorowań na biegunkę. Jest uważana za najczęstszą bakteryjną przyczynę zapalenia żołądka i jelit u ludzi na świecie. Infekcje Campylobacter są zazwyczaj łagodne, ale mogą być śmiertelne wśród bardzo małych dzieci, osób starszych i osób z obniżoną odpornością.

Operacja wychładzania powierzchni tuszek znacząco zmniejsza zawartość bakterii Campylobacter.

Urządzenia

Specjalnie zaprojektowane tunele do chłodzenia tuszek drobiowych wykorzystują ALIGAL™ 1 (ciekły azot) do powierzchniowego mrożenia produktu. Specjalnie zaprojektowany system przenośników przesuwa całe tuszki drobiowe wzdłuż tunelu, dzięki czemu utrzymana jest ciągłość procesu rozbioru. Kontrolowane wstrzykiwanie ciekłego azotu obniża temperaturę w tunelu i tym samym powoduje natychmiastowe zamrożenie powierzchni produkty (skóry). Wentylatory wewnątrz tunelu rozprowadzają gaz w kontrolowany sposób i skutecznie przenoszą chłód na powierzchnię produktu.