Przejdź do treści
Pokrywanie / powlekanie sosem

Pokrywanie sosem

Przy użyciu technik kriogenicznych można z łatwością wyprodukować gotowe dania pokryte sosami.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

Gotowe mieszanki na bazie warzyw, mięsa, drobiu lub ryb z dodatkiem makaronu lub ryżu, od razu pokryte sosami, stają się bardzo popularnymi daniami. Przy zastosowaniu technologii pokrywania sosem można produkować gotowe do spożycia, jednorodnie pokryte i pojedynczo zamrożone cząstki produktów, które spełniają zwiększające się oczekiwania klientów.
Powlekanie sosami wiąże się z dozowaniem różnego rodzaju sosu na już zamrożoną żywność. Do tego celu stosuje się technologię kriogenicznej kąpieli. Produkt finalny to gotowe danie o podwyższonej wartości lub komponent posiłku, łatwy i wygodny w przygotowaniu przez finalnego konsumenta.

Zamrażanie kriogeniczne i chłodzenie produktów spożywczych
ALIGAL™ FREEZE

PDF - 427.17 KB

Urządzenia do pokrywania sosami

Efektywne powlekanie sosami zależy od technologii kriogenicznej lub produkcji z użyciem ekstremalnie niskich temperatur uzyskanych dzięki czynnikom kriogenicznym np. ciekłemu azotowi.
Air Liquide do powlekania sosami proponuje urządzenie CRYOMIX™, cylindryczny mikser ze stali nierdzewnej, w którym produkty są mieszane, pokrywane sosem i zamrożone. Technologia opracowana wspólnie z firmą Armor Inox.
Innym sposobem jest użycie tunelu CRUST FLOW™ P ze specjalnie zaprojektowanych przenośnikiem taśmowym do mrożenia produktów trudnych i lepkich.