Przejdź do treści

Pakowanie w atmosferze ochronnej (MAP)

Artykuły spożywcze należy dostosować do zmieniającego się stylu życia i potrzeb konsumentów: produkty „na wynos” łatwe do przygotowania i konsumpcji, o przedłużonym okresie trwałości, świeżości i wyglądu. Technologia MAP (Modified Atmosphere Packaging) łączy wszystkie te zalety.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

Naturalna ewolucja produktów spożywczych

Jakość artykułu spożywczego w kontakcie z powietrzem ulega pogorszeniu w skutek oddziaływań fizycznych, enzymatycznych, mikrobiologicznych i biochemicznych. Pakowanie w atmosferze ochronnej (MAP) polega na zastąpieniu powietrza w opakowaniu z produktem spożywczym specjalnym gazem lub mieszaniną gazów posiadających właściwości ochronne. Technologia MAP jest stosowana w celu eliminacji lub ograniczania psucia produktów i poprawienia ich wyglądu zewnętrznego. Pośród rozwiązań ALIGAL™ opracowaliśmy specjalną rodzinę produktów dedykowanych dla pakowania w atmosferze ochronnej.

ALIGAL™ MAP

PDF - 722.98 KB

Zagadnienia techniczne

Pakowanie w atmosferze ochronnej koncentruje się na produktach spożywczych o konsystencji stałej lub półpłynnej (dla produktów płynnych stosujemy inertyzację).
Technologia MAP pozwala na:

  • zachowanie widocznej i odczuwalnej jakości produktu (wygląd, kolor, tekstura oraz smak), jak również niewidocznych aspektów jakościowych (zabezpieczenie przed działaniem mikroorganizmów),
  • przedłużenie okresu przydatności do spożycia,
  • obniżenie zawartości konserwantów, co czyni produkty bardziej „naturalnymi”.

Technologia MAP eliminuje lub redukuje potencjalną możliwość zepsucia się produktu.

Pozytywne wyniki efektem połączenia kilku elementów

Technologię utrwalania żywności MAP można zastosować do wielu rodzajów produktów:

  • świeżych produktów takich, jak: mięso, wyroby garmażeryjne, pizza, wyroby piekarskie i cukiernicze, sery, przetworzone warzywa oraz dania gotowe,
  • produktów suchych takich, jak: orzeszki ziemne, mleko w proszku, kawa.

Aby skorzystać z technologii MAP producent żywności winien posiadać maszynę do pakowania oraz zastosować specjalne opakowanie (tzw. barierowe). Odpowiedni gaz oraz optymalizacja parametrów MAP zapewniają maksymalne utrwalenie produktów. 

Gazy Air Liquide a MAP

Technologia MAP jest obecnie stosowana na całym świecie i stanowi preferowane rozwiązanie w zakresie pakowania produktów spożywczych.

Air Liquide posiada bogate doświadczenie w pakowaniu w atmosferze ochronnej, które zapewnia klientowi kompleksową obsługę w zakresie doboru gazu lub mieszaniny gazów, folii, opakowań i urządzeń oraz prowadzenia regularnych kontroli procesu klienta. 

Odkryj naszą linię ALIGAL™ stworzoną wyłącznie dla MAP.