Głównym celem uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia jest zminimalizowanie wszelkich zagrożeń sanitarnych wynikających z obecności mikroorganizmów chorobotwórczych oraz rozpuszczonych zanieczyszczeń. Ozon, jeden z najsilniejszych utleniaczy, jest szczególnie skuteczny w zabijaniu mikroorganizmów, w tym pierwotniaków, które są odporne na inne zabiegi. Dodatkowo, ozon działa jak “mikroflokulant”, usuwając rozpuszczone zanieczyszczenia.
Jeśli chcą Państwo zapewnić wysoką jakość, bezpieczeństwo i niezawodność produkcji wody pitnej, gazy techniczne są skutecznym rozwiązaniem.
To kompleksowe rozwiązanie polegające na ozonowaniu wody w miejscu, w którym wykorzystywany jest chlor lub inne substancje chemiczne. Ozon wytwarzany jest przez elektryczne wyładowania koronowe wysokiego napięcia w generatorze zasilanym tlenem. Ozon jest rozpuszczany w wodzie wewnątrz reaktora.
Ozon zabija mikroorganizmy poprzez uszkadzanie ich ścian komórkowych. Co więcej, podczas ozonowania rozpuszczonych zanieczyszczeń tworzą się polimery, które zwiększają koagulację i są łatwe do odfiltrowania.
The solution optimizes ozone production from 3 mg/l up to 20 mg/l with dosage control and compact transfer reactor design. 20 mg/l dzięki kontroli dozowania i kompaktowej konstrukcji reaktora transferowego.
Nasi eksperci zapewniają pełne wsparcie w zakresie uzdatniania wody i oczyszczania ścieków, od audytu aktualnej wydajności systemu napowietrzania po wstępne i szczegółowe projekty, jak również kompletne wdrożenie w ciągu zaledwie kilku dni, które obejmuje uruchomienie, monitorowanie i konserwację.
Urządzenia aplikacyjne
jednostki ozonujące
Projekt instalacji zawsze opiera się na wstępnej analizie, która jest przeprowadzana przez specjalistów z ALTEC w celu określenia optymalnej dawki ozonu. Na życzenie możemy dostarczyć pełny pakiet lub panele gazowe.
Zalety i korzyści rozwiazania Nexelia™ dla uzdatniania wody powierzchniowej:
optymalizację procesu flokulacji i filtracji,
zmniejszenie ilości rozpuszczonych związków organicznych,
usunięcie niepożądanego smaku i zapachu,
usunięcie szkodliwych związków chemicznych i materii organicznej.