Przejdź do treści

Przemysł farmaceutyczny i biotechnologia

Otwarte
Kriogeniczne proszkowanie produktów, kriokrystalizacja

Kriogeniczne proszkowanie produktów

Rozwiązania kriogeniczne oferowane przez Air Liquide pozwalają opracowywać bardziej innowacyjne receptury i uzyskać w pełni stabilne produkty w proszku w temperaturach otoczenia, które są odporne na zbrylanie i mają dłuższy okres przydatności do spożycia.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

Zasada działania

Oleje i tłuszcze mogą być częścią produktów dostępnych w formie sproszkowanej: dodatki piekarnicze, mieszanki ciasta w proszku, zabielaczy do kawy, zup i sosów w proszku, żywności instant, substytutów mleka zwierzęcego, itp. Proszkowanie tłuszczy może być procesem trudnym, podczas mieszania sproszkowanych tłuszczy mogą tworzyć się grudki i zbrylenia, cząstki produktu są z reguły większe, co może mieć wpływ na zmianę charakterystyki finalnego produktu.

Dzięki metodzie kriokrystalizacji możemy uniknąć tego typu problemów produkując drobne cząstki skrystalizowanych tłuszczy lub tworząc stabilną strukturę krystaliczną produktu.

Proszek tłuszczowy jest uzyskiwany poprzez rozbijanie produktu w postaci ciekłej na bardzo drobne kropelki. Jeśli w produkcie jest woda to przed krystalizacją usuwana jest z produktu wilgoć w strumieniu gorącego powietrza. Aby obniżyć zużycie energii i zwiększyć produktywność wieży atomizującej, stosuje się CO2, roztwór azotu lub argonu, co sprzyja odwodnieniu serwatki i mleka.

Ciekły tłuszcz w postaci małych kropel poddaje się działaniu ciekłego azotu (ALIGAL™ 1). Kriogenicznie przetworzone surowce są łatwiejsze do dozowania i dalszego przetwarzania ze względu na ich właściwości płynięcia. 

Urządzenia

Powyższe rozwiązania możemy uzyskać na urządzeniach zaprojektowanych przez Air Liquide: CRYO CRYSTALLIZER-P lub CRYO CRYSTALLIZER-M, bądź tworząc indywidualne rozwiązania u klienta, używając mikserów  lub pneumatycznego transportu bazującego na systemie chłodzącym.