Przejdź do treści

Przemysł farmaceutyczny i biotechnologia

Otwarte
Sterowanie temperaturą

Kontrola temperatury

Temperatura to kluczowy parametr - ma on zasadnicze znaczenie dla uniknięcia wzrostów temperatury podczas przetwarzania produktów tak, aby zachować ich właściwości organoleptyczne i standardy higieniczne.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

Zasada działania

Grupa Air Liquide opracowała system Bottom Injection, który pozwala w pełni automatycznie sterować i kontrolować temperaturę w procesie przetwarzania żywności. Polega on na wtrysku ciekłego azotu lub dwutlenku węgla za pomocą dysz dozujących CRYO INJECTOR-CB3 bezpośrednio do urządzenia rozdrabniającego, miksującego lub mieszającego. 

Zalety:

  • zachowanie mikrobiologicznych parametrów żywności,
  • zmniejszenie przyrostów temperatury podczas mieszania, cięcia lub kształtowania,
  • spersonalizowany system kontroli,
  • konkurencyjny koszt chłodzenia,
  • optymalizacja procesu. 
Kontrola temperatury
Kontrola temperatury

PDF - 469.48 KB

Urządzenia

Dysze CRYO INJECTOR-CB3 pozwalają na:

  • szybkie, precyzyjne i równomierne chłodzenie lub mrożenie produktu,
  • stałość temperatury podczas przetwarzania, 
  • maksymalne wykorzystanie czynnika chłodzącego.

Dysze CRYO INJECTOR-CB3 wraz z dedykowanym panelem kontrolnym CONTROL UNIT-M zapewniają:

  • skrócenie czasu mieszania,
  • precyzyjną kontrolę zużycia czynnika chłodniczego,
  • lepszą jakość produktu.