Przejdź do treści
IQF - szybkie indywidualne mrożenie

IQF - szybkie indywidualne mrożenie

Produkcja IQF polega na indywidualnym zmrażaniu małych i kruchych produktów spożywczych.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

Zalety IQF

IQF jest technologią zgodną z nowymi tendencjami konsumenckimi oraz na rynku HoReCa. Umożliwia zamrażanie w całej masie produktu lub zmrażanie powierzchniowe surowców, takich jak: ryż, tarty ser, krewetki, owoce, warzywa, mięso ….
Zastosowanie procesu IQF umożliwia:

  • zmrażanie produktów przed nakładaniem sosu,
  • schładzanie lub zamrażanie produktów przez ich wykorzystaniem w dalszych etapach produkcyjnych (np. nakładanie warstw na pizzach),
  • utwardzenie produktów wrażliwych lub lepkich przed ważeniem,
  • zamrażanie w celu zabezpieczenia przed sklejaniem produktów,
  • zwiększenie wydajności linii mechanicznego zamrażania,
  • zamrażanie ciekłych lub półpłynnych produktów w pojedyncze porcje.
Zamrażanie kriogeniczne i chłodzenie produktów spożywczych
ALIGAL™ FREEZE

PDF - 427.17 KB

Wyposażenie IQF

Do szybkiego indywidualnego mrożenia produktów Air Liquide opracowało niezawodne urządzenia, które są kompaktowe, łatwe w instalacji i eksploatacji oraz konserwacji i czyszczeniu. Mogą one pracować z ciekłym azotem lub dwutlenkiem węgla.