Przejdź do treści

Przemysł farmaceutyczny i biotechnologia

Otwarte
Glazurowanie

Glazurowanie

Glazurowanie jest procesem, który chroni produkty przed dostępem tlenu, uniemożliwiając ich utlenianie, zapobiega osuszce i oparzelinie mrozowej. Proces nadaje też produktowi estetyczną błyszcząca powierzchnię.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

Zasada działania

Nakładanie glazury to w dzisiejszych czasach nie tylko sposób na sztuczne podniesienie wagi produktów, to proces, który zabezpiecza produkt przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, wydłużając jego trwałość. Proces glazurowania można w łatwy sposób dostosować wykorzystując mrożenie powierzchniowe produktów ciekłym azotem (ALIGAL™ 1).

Glazurowanie to proces polegający na pokryciu produktu wodą. Standardowo stosuje się to przy produkcji ryb, ale glazurować można elementy drobiowe czy wieprzowe (np. wątrobę). Glazura zabezpiecza produkt przed kontaktem z powietrzem (tlenem), zabezpiecza przed utlenianiem i osuszaniem. Proces ten podnosi też wartość estetyczną produktu, nadając mu błyszczącą powierzchnię.

Rozwiązanie Air Liquide w zakresie kriogenicznego glazurowania polega na szybkim procesie mrożenia powierzchniowego produktu, a następnie na natryśnięciu lub zanurzeniu produktu w wodzie. Wytworzenie bardzo chłodnej powierzchni poprawia, przyspiesza i ułatwia proces glazurowania, zapewnią grubszą, bardziej jednorodną warstwę lodu dla ochrony produktu.

Szeroka gama urządzeń do glazurowania

Specjaliści Air Liquide opracowali urządzenia kriogeniczne do szybkiego mrożenia powierzchniowego produktu do bardzo niskich temperatur przed zanurzeniem lub spryskaniem zimną wodą, które mogą być z łatwością włączone do każdej istniejącej linii produkcyjnej: