Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:
Katarzyna Bigos
tel.kom.: +48 698 688 527
Ciekły dwutlenek węgla jest stosowany w przemyśle spożywczym jako czynnik kriogeniczny w procesach schładzania i mrożenia, a także jako suchy lód do kontroli temperatury podczas dystrybucji produktów spożywczych.
Jakość
Ciekły dwutlenek węgla dostarczany do klientów przemysłu spożywczego posiada bardzo szczegółową i restrykcyjną specyfikację. Air Liquide kontroluje każdy etap produkcji dwutlenku węgla i czuwa nad zgodnością jakości z wszelkimi normami krajowymi i europejskimi.
wysoce rozpuszczalny w wodzie, tworzy kwas węglowy (H2CO3),
ponad 5 razy cięższy niż powietrze,
bakteriostatyczny.
Ciekły CO2 ….
nie może istnieć pod ciśnieniem atmosferycznym,
gdy jest rozprężany przemienia się w zimny gaz i suchy lód,
jest rozpuszczalnikiem o właściwościach podobnych do heksanu.
Stały CO2 (suchy lód)
Suchy lód jest stałą formą dwutlenku węgla. Jest bezbarwny, bez zapachu, niepalny i tworzy odczyn kwaśny. Stały CO2 (-78°C) w sposób naturalny sublimuje do zimnego gazu, co pozwala na ochronę temperatury produktów schłodzonych i zamrożonych. Suchy lód jest wydajnym i autonomicznym źródłem zimna i nie pozostawia śladu po sublimacji.
Suchy lód jest dostępny w następujących formach:
śniegu - jako rezultat spadku ciśnienia ciekłego CO2,
ALIGAL suchy lód - w postaci bloków, plastrów i granulatu jako rezultat kompresji śniegu CO2.
Urządzenia
Nasze standardowe urządzenia mogą być wykorzystywane we wszechstronny i elastyczny sposób w Państwa zakładzie produkcyjnym.
Usługi
Jeśli chcieliby Państwo poprawić jakość i poszerzyć asortyment produktów spożywczych, a w tym samym czasie spełnić coraz bardziej rygorystyczne wymogi norm środowiskowych i sanitarnych - Air Liquide jest właściwym partnerem w sektorze zaawansowanych usług.