Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:
Katarzyna Bigos
tel.kom.: +48 698 688 527
Jako gaz obojętny azot jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym w celu uniknięcia procesu utleniania produktów spożywczych. Jako gaz skroplony, azot jest używany głównie jako czynnik kriogeniczny do schładzania i mrożenia produktów.
Jakość
Jakość w jednostkach produkcyjnych Air Liquide zapewniona jest dzięki ciągłym analizom procesu i gdzie każdorazowo przeprowadza się analizy każdego zbiornika przed i po jego napełnieniu.
Produkcja i dystrybucja
Azot, N2, w 78% jest składnikiem ziemskiej atmosfery. Ciekły azot do celów handlowych produkowany jest w kriogenicznych Jednostkach Rozdziału Powietrza (ASU Air Separation Unit), gdzie powietrze atmosferyczne jest czyszczone, sprężane i schładzane by go skroplić i z którego poszczególne gazy są odseparowywane podczas destylacji frakcyjnej w temperaturach kriogenicznych.
Ciekły azot jest przechowywany i transportowany w specjalnie izolowanych próżniowo zbiornikach i cysternach w temperaturach z przedziału od -196°C do -155°C i odpowiadających ciśnieniom od atmosferycznego do ok. 20 barów.
Zbiorniki i cysterny nie posiadają systemów schładzania by podtrzymać wewnętrzną temperaturę gazu, w związku z tym dostające się ciepło może spowodować wrzenie cieczy i wzrost ciśnienia. W celu kontroli tego procesu montuje się systemy automatycznego upustu ciśnienia. Zwykle ciekły azot transportowany jest w niskiej temperaturze i przy niskim ciśnieniu. W zależności od zastosowania u klienta montuje się zbiorniki pod niskim lub wysokim ciśnieniem. Aplikacje kriogeniczne wymagają użycia zbiorników z niskim ciśnieniem gazu (5 barów i niżej), a przy aplikacjach gazowych stosuje się zbiorniki z ciśnieniem wyższym (do 20 barów).
Właściwości
czynnik kriogeniczny: N2
temperatura: -196°C
magazynowanie: ciecz pod ciśnieniem 1,5 bar
zastosowanie: ciekły lub gazowy
ciepło utajone: 198,4 kJ/kg (parowanie)
ciepło właściwe gazu: 1,04 kJ/(kg.°C)
Azot gazowy jest …
bez smaku, bez zapachu, bezbarwny,
niepalny i chemicznie obojętny poza bardzo wysokimi temperaturami,
tylko nieznacznie rozpuszczalny w wodzie.
Ciekły azot ...
może istnieć w postaci ciekłej pod ciśnieniem atmosferycznym i przy temperaturze -196°C,
podczas odparowania absorbuje bardzo dużo ciepła - 420 kJ/kg w sprawnym systemie,
ma bardzo wysoki poziom wymiany ciepła ze względu na swoją ekstremalnie niską temperaturę.
Urządzenia
Nasze standardowe urządzenia mogą być wykorzystywane we wszechstronny i elastyczny sposób w Państwa zakładzie produkcyjnym.
Usługi
Jeśli chcieliby Państwo poprawić jakość i poszerzyć asortyment produktów spożywczych, a w tym samym czasie spełnić coraz bardziej rygorystyczne wymogi norm środowiskowych i sanitarnych - Air Liquide jest właściwym partnerem w sektorze zaawansowanych usług.