Przejdź do treści
Podczas przetwarzania żywności gwałtowne chłodzenie produktów umożliwia zwiększenie wydajności procesu produkcyjnego i zapewnia zgodność z normami higieny i jakości.

Chłodzenie

Podczas przetwarzania żywności gwałtowne chłodzenie produktów umożliwia zwiększenie wydajności procesu produkcyjnego i zapewnia zgodność z normami higieny i jakości.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

Zasada

Ciekły azot lub ciekły dwutlenek węgla dzięki dedykowanym urządzeniom umożliwia:

  • zwiększoną wydajność linii produkcyjnych,
  • szybkie, głębokie schładzanie artykułów spożywczych,
  • niskie koszty inwestycyjne,
  • zachowanie jakości wizualnej i degustacyjnej artykułów żywnościowych,
  • elastyczność procesu. 

Chłodzenie na linii produkcyjnej

Niektóre artykuły spożywcze (np. produkty piekarnicze, sosy, dania gotowe...) muszą być gwałtownie schładzane po gotowaniu lub pasteryzacji. Proces ten wymaga użycia ciekłego azotu lub suchego lodu i pozwala na:

  • skrócenie czasu schładzania w porównaniu z zastosowaniem owiewu powietrzem i usprawnia produkcję w trybie ciągłym,
  • gwarantuje wysoką jakość artykułów spożywczych poprzez skrócenie czasu przebywania produktu w zbyt wysokiej lub ryzykownej temperaturze,
  • przetwarzanie produktów bezpośrednio na przenośniku taśmowym lub w specjalnym tunelu kriogenicznym do pracy ciągłej.

Urządzenia

Do chłodzenia można zastosować następujące urządzenia kriogeniczne: