Przejdź do treści
Podczas przetwarzania żywności gwałtowne chłodzenie produktów umożliwia zwiększenie wydajności procesu produkcyjnego i zapewnia zgodność z normami higieny i jakości.

Chłodzenie

Podczas przetwarzania żywności gwałtowne chłodzenie produktów umożliwia zwiększenie wydajności procesu produkcyjnego i zapewnia zgodność z normami higieny i jakości.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

Zasada

Ciekły azot lub ciekły dwutlenek węgla dzięki dedykowanym urządzeniom umożliwia:

  • zwiększoną wydajność linii produkcyjnych,
  • szybkie, głębokie schładzanie artykułów spożywczych,
  • niskie koszty inwestycyjne,
  • zachowanie jakości wizualnej i degustacyjnej artykułów żywnościowych,
  • elastyczność procesu. 
Zamrażanie kriogeniczne i chłodzenie produktów spożywczych
ALIGAL™ FREEZE

PDF - 427.17 KB

Chłodzenie na linii produkcyjnej

Niektóre artykuły spożywcze (np. produkty piekarnicze, sosy, dania gotowe...) muszą być gwałtownie schładzane po gotowaniu lub pasteryzacji. Proces ten wymaga użycia ciekłego azotu lub suchego lodu i pozwala na:

  • skrócenie czasu schładzania w porównaniu z zastosowaniem owiewu powietrzem i usprawnia produkcję w trybie ciągłym,
  • gwarantuje wysoką jakość artykułów spożywczych poprzez skrócenie czasu przebywania produktu w zbyt wysokiej lub ryzykownej temperaturze,
  • przetwarzanie produktów bezpośrednio na przenośniku taśmowym (Carbospray) lub w specjalnym tunelu kriogenicznym do pracy ciągłej.

Urządzenia

Do chłodzenia można zastosować następujące urządzenia kriogeniczne: