Oferta Air Liquide dla przemysłu mleczarskiego i serowarskiego obejmuje gazy spożywcze oraz technologie, urządzenia i usługi dla następujących aplikacji: pakowanie w atmosferze ochronnej MAP (stosowane w celu eliminacji lub ograniczania psucia produktów i poprawienia ich wyglądu zewnętrznego), chłodzenie (zachowanie naturalnej jakości, smaku i koloru nabiału i serów), mrożenie kriogeniczne (długotrwałe utrwalenie produktów mleczarskich z zachowaniem ich jakości i bez utraty wody), mrożenie powierzchniowe (w celu podniesienia efektywności plasterkowania), szybkie indywidualne mrożenie IQF małych, kruchych i lepkich produktów, formowanie (innowacyjne kształty), spienianie produktów mleczarskich, inertyzacja i usuwanie tlenu (ochrona płynnych i stałych produktów spożywczych przed niekorzystnymi zmianami ich właściwości), kriogeniczne proszkowanie produktów / kriokrystalizacja (aby uzyskać w pełni stabilne produkty w proszku w temperaturach otoczenia), regulacja pH (standaryzacja mleka) oraz transport w temperaturze kontrolowanej bez przerwania łańcucha chłodniczego (podczas procesu w zakładzie produkcyjnym oraz podczas transportu).