Zapraszamy do przeczytania artykułu "Produkty mięsne w atmosferze ochronnej MAP" autorstwa Katarzyny Bigos, Lidera ds. Rozwoju Rynku Spożywczego i Farmaceutycznego w firmie Air Liquide Polska.
Oferta Air Liquide dla przemysłu mięsnego i drobiarskiego obejmuje gazy spożywcze oraz technologie, urządzenia i usługi dla następujących aplikacji: pakowanie w atmosferze ochronnej MAP (stosowane w celu eliminacji lub ograniczania psucia produktów i poprawienia ich wyglądu zewnętrznego), oszałamianie/ogłuszanie zwierząt (drób, świnie, krowy) przed ubojem, chłodzenie (zachowanie naturalnej jakości, smaku i koloru mięsa i drobiu), mrożenie kriogeniczne (długotrwałe utrwalenie produktów mięsnych z zachowaniem ich jakości i bez utraty wody), mrożenie powierzchniowe (w celu podniesienia efektywności plasterkowania), szybkie indywidualne mrożenie IQF małych, kruchych i lepkich produktów, pokrywanie / powlekanie sosem, redukcja liczebności bakterii Campylobacter na tuszkach drobiowych, kontrola temperatury (uniknięcie wzrostu temperatury) w trakcie mieszania, kutrowania czy miksowania mięsa oraz transport w temperaturze kontrolowanej bez przerwania łańcucha chłodniczego (podczas procesu w zakładzie produkcyjnym oraz podczas transportu).