Istnieje wiele różnych możliwości poprawy konkurencyjności wyrobów, przykładowo wprowadzenie nowych produktów, opakowań czy poprawa jakości.
Dzięki zastosowaniu ciekłego azotu i dwutlenku węgla możemy ułatwić i usprawnić procesy produkcyjne, takie jak nakładanie polewy czekoladowej lub owocowej na produkt, schładzanie lodów na patyku poprzez zanurzanie ich w ciekłym gazie przed powleczeniem lub utwardzanie elementów dekoracyjnych.
Technologie kriogeniczne zwiększają wydajność procesu produkcji dzięki elastycznym rozwiązaniom dostarczania zimna w momentach zwiększonej produkcji oraz np. możliwością schładzania rurociągów przed przeprowadzaniem mieszanki dla uniknięcia strat produktu.
Oferta Air Liquide dla przemysłu lodziarskiego obejmuje gazy spożywcze oraz technologie, urządzenia i usługi dla następujących aplikacji: chłodzenie (zachowanie naturalnej jakości żywności, smaku i koloru), mrożenie kriogeniczne lodów, mrożenie powierzchniowe, szybkie indywidualne mrożenie IQF małych, kruchych i lepkich produktów, formowanie (innowacyjne kształty), inertyzacja i usuwanie tlenu (ochrona płynnych i stałych produktów spożywczych przed niekorzystnymi zmianami ich właściwości) oraz transport w temperaturze kontrolowanej bez przerwania łańcucha chłodniczego (podczas procesu w zakładzie produkcyjnym oraz podczas transportu).