Przejdź do treści
Atmosfery kontrolowane

Atmosfery kontrolowane

Kontrolowanie atmosfery w magazynach przechowalniczych poprzez zmianę składu chemicznego powietrza wpływa pozytywnie na wydłużenie trwałości owoców i warzyw.

Aby uzyskać dodatkowe informacje dotyczące tej branży, prosimy o kontakt:

Katarzyna Bigos  
tel.kom.: +48 698 688 527

Zapytanie

Owoce i warzywa produkowane są jedynie w określonych przedziałach czasowych, natomiast ich dostępność powinna obejmować cały rok. Ważne jest niezmiernie, aby przechowywać te produkty w odpowiednich warunkach, by trafiały na nasze stoły w postaci świeżej, a nie tylko mrożonej.

W celu utrzymania długiej świeżości owoców i warzyw należy spowolnić procesy oddychania (respiracji), podczas których spalany jest tlen, a wydzielany dwutlenek węgla, woda i energia cieplna.

Kontrolowanie atmosfery polega na zmniejszeniu zawartości tlenu w pomieszczeniu za pomocą azotu przy jednoczesnym zwiększeniu zawartości dwutlenku węgla. 

Podczas przechowywania owoców i warzyw wydzielany jest również etylen, który wpływa na przyspieszenie procesów dojrzewania. Ważne jest, by podczas przechowywania utrzymywać jego wartość na możliwie niskim poziomie.

Dodatkowo można kontrolować temperaturę, wilgotność, ciśnienie, czy też poziom napromieniowania słonecznego, by zmaksymalizować oczekiwany efekt.

Air Liquide, jako producent gazów oferuje najwyższej jakości gazy czyste, mieszaniny oraz generatory azotu, do produkcji gazu na miejscu u klienta.